Vulkanierna på Enterprise

TV Tomes logga

TV Tomes logga

För flera år sedan skrev jag ett inlägg på TVTome.com, det som senare blev TV.com och sjönk avsevärt i kvalitet. Inlägget handlade om hur vulkanierna i Star Trek: Enterprise var för olika de andra Star Trek-seriernas vulkanier för att det skulle vara roligt. Det var som om de var en helt annan ras än den som Spock, Sarek och de andra tillhörde. Jag redovisade några drag som jag tyckte var uppenbara brott mot de etablerade karaktäristika som vulkanierna har:

* T’Pol går omkring i tajta och för korta, sexiga kläder – istället för den vanliga säckiga badrocken eller uniformen. Kolla Val’Eris i Star Trek VI för ett exempel.

* T’Pol verkar mer än lovligt intresserad av Archer (de där insmörjningsscenerna i karantänen är inte bara nästan pinsamma)

Spock och en riktig vulkansk kvinna

Spock och en riktig vulkansk kvinna

* Vulkanierna verkar arga och sura, snarare än coola och intelligenta. T’Pol tex trutar truligt med munnen hela tiden, snarare än att förbli oprovocerad och komma med bättre repliker tillbaka. Jag tycker att Deep Space Nine-avsnittet ”Take me out to the holosuite” gör det här mycket bra om man vill göra vulkanierna till antagonisterna.

Det roliga var att jag fick mothugg. Det var en eller ett par där som tyckte att ”vadå? Hon är väl precis som vilken vulkanier som helst?” En ville försvara T’Pols beteende med att ”men det beror på att de är i The Expanse”. Då hade jag aldrig sett ett enda avsnitt från The Expanse-grejen (från säsong 3 och framåt). Men inte ens det är ju förklaringen. Hon har varit konstig ända sedan början av serien.

Numera träffas jag och två kompisar (hej på er, om ni läser det här) och tittar igenom hela Enterprise. Det är nämligen den enda Star Trek-serien jag inte sett i sin helhet. Och just T’Pol är ett stort ämne där. Vi har kommit fram till att hon antingen blev satt på Enterprise för att hon var för jobbig för de andra vulkanierna eller att vi hör fel och att det är en annan ras som heter Bulkanier fast med ett mjukt b. Den rasen är ytligt sett lik vulkanierna, men de klär och beter sig olika. Att de inte har setts till efteråt är synd. Undra vad som hade hänt ifall Kirk hade haft en T’pol-liknande tjej-Bulkan vid sin sida.

Fast det verkar vara det stora huvudsakliga problemet med Enterprise: rollfigurerna. Vi pratar rätt mycket om historierna, men just de bleka rollfigurerna är det vi återkommer till oftast.En normal scen i Enterprise

Vi har till exempel svårt att minnas allihop, och det är knappast ett bra tecken. Mitt favoritexempel är ändå att hela gänget utom Malcolm Reed involveras när det är Malcolms födelsedag för att försöka ta reda på vad han gillar för mat. Och hela avsnittet slutar med att de inte vet mer om honom än de gjorde i början – vilket inte beror på att han ljugit. Det är talang, att vara så konturlös att inte ens Stjärnflottans bästa kan ta reda på något om en…

Förresten upptäckte jag en rolig sajt idag… http://www.cynicscorner.org/index.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: