Ska TV-avgiften vara billigare pga sommarens repriser?

De senaste dagarna har ett par insändare kommit med samma åsikt som brukar dyka upp så här till sommartid. Insändarförfattarna menar nämligen att TV-avgiften bör sänkas på sommaren eftersom de visar så många repriser. För de allra flesta är det kanske en insändare som man läser, tycker ”ja, det kanske inte vore någon dum idé” och sedan bläddrar vidare i tidningen. Men låt mig ta de där insändarna på allvar. Någon har ju ändå satt sig ner och skrivit, troligen för att de har en passion för frågan.

Priset

Det kostar för närvarande drygt 6 spänn om dagen att ha TV. 6 kronor om dagen är mindre än DN:s 10 kronor om dagen och SvD 11 kronor, och lika mycket som GP. 6 kronor är också vad det kostar med bredband. Om man röker någorlunda normalt kostar det drygt 40 spänn per dag. En bil kostar åtminstone 65 kronor om dagen. Så dyrt är det alltså inte med TV-avgiften. Och vad skulle avgiften sänkas till så att man sparar pengar? Jag gissar att man skulle spara mer på att skaffa ett nytt kylskåp.

Andra liknande grejer

Ett liknande exempel är när man får ett hus billigare för att det är litet. Men TV-avgiften liknar ju mer en restaurang än ett husköp. Man betalar för maten och äter man inte upp får man i alla fall betala fullt pris. Det är ju inte Radiotjänsts fel om man inte tittar lika mycket.

Är det så mycket repriser?

Ibland kan det vara nödvändigt att titta på premissen, d.v.s. vad man utgår ifrån i frågan. I det här fallet kan man behöva ställa sig frågan ifall det är så mycket repriser: det går ju ändå ganska många TV-program även under sommaren – nyheter, sport, långfilmer, barnprogram, reportage, dokumentärer. På sommaren kommer ofta ett par deckarserier och Allsång på skansen, som brukar ha mycket höga tittarsiffror.

Jeremy Brett som Sherlock Holmes

Men det är ju en hel del repriser

Okej, det är en del repriser. Och? För min del är repriserna dels en del av TV-landskapet som existerar även utanför sommaren, dels något som gör sommaren till de absolut största TV-årstiderna. Min DVD-inspelare går varm på sommaren för att de visar så mycket bra grejer som jag missade första gången. Kanal 9 repriserar Sherlock Holmes, till exempel. Det är en serie som jag har längtat efter.

Slutsats

Det kan låta bra att sänka en kostnad, men försök att se det i lite större perspektiv än så.

2 svar

  1. […] Det är svårt att överträffa Jeremy Brett (som just kan ses i rollen på Kanal 9) vad gäller exakta detaljer om karaktärisering, rekvisita och stämning (och att Holmes bär […]

  2. […] kostar att producera Allsång på Skansen. Det är naturligtvis inte gratis. Pengarna kommer från licenspengarna vi betalar. Med tanke på hur många som är involverade både framför och bakom kamerorna drar det säkert […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: