Leo Gaut

Peter Andersson som Leo Gaut

Peter Andersson som Leo Gaut

Några tankar om den Johan Falk-film som visades på TV4 häromdagen, Leo Gaut. Hela filmen har massor av återkopplingar till den första Falk-filmen, Noll tolerans. Båda har till exempel skottlossningsscener i Nordstan, scener där Gaut tar sig in obemärkt i någon annans lägenhet, scener där Gaut tar emot stryk – bara för att, scener som är avgörande för Falks och Helens förhållande och scener där barn riskerar att utsättas för våld. Ändå har jag inte sagt för mycket, tror jag, eftersom det finns många parallell-historier.

* Spoilers för hela slutet * Spoilers för hela slutet * Spoilers för hela slutet * Spoilers för hela slutet *

Intrigen var okej, men inte mer. Jag saknade någon ”umpf!”-grej. Vad var det för mesig skurk till exempel? Falk själv uttrycker tvekan över ifall det här är polisens spjutspets-avdelning, och vi har verkligen inte sett mycket tecken till det. De förlorar en gisslantagning, lyckas filma ett möte (med typ 40 kameror) och skugga en bil, samt en liten SWAT-liknande inbrytning. ”I’m still waiting to be impressed” som Sean Connery säger i The league of extra-ordinary gentlemen.

Jag blev rätt besviken på slutet. Det var fruktansvärt ologiskt: Falk släpper iväg Gaut. Okej, det kanske jag kan köpa, även om de egentligen inte tillbringat tillräckligt mycket tid tillsammans för att det ska vara en kompisfilm – där sådana saker fungerar. Titta t.ex. på Midnight run där det knappt finns en scen utan att De Niro och Grodin är tillsammans. Nästa steg: ”Det står en bil på baksidan.” Falk hjälper alltså Gaut att fly. Vad hände med svart och vitt, som närmast är Falks kännetecken? Men okej. Och nu kommer det ologiska: Gaut flyr, och med tanke på att han vet om att polisen är efter honom, borde han ligga lågt så att han kan fly. Istället kör han rätt genom en vägspärr, voltar med bilen och dör. Det ska vi tycka är tragiskt. Återigen, det har inte varit någon kompisfilm. Det finns andra orsaker också: Gaut har under filmen skjutit flera personer, har vägrat hjälpa polisen och har (trots Falks beskrivning) rätt dålig relation med familjen – skriker och manipulerar och så vidare. Inte så att jag tycker att det var rätt åt honom att dö. Men jag tyckte inte det var en sån där scen som de ville göra det till heller.

Men det största problemet var den biintrig som vi har vetat om i sex filmer (då räknar jag med en tittare som vetat när han eller hon såg Noll tolerans att det skulle bli nio filmer sammanlagt), nämligen att det finns en kärlekstriangel mellan Johan Falk, Helen och Anja. Det var grymt förutsägbart så fort Helen åkte bort att det, enligt det vanliga svenska mönstret, skulle uppstå en otrohetsaffär mellan Falk och Anja. Och när affären väl är igång väntar vi bara på att slutet ska komma. Det gjorde det nu. Ingen överraskning. Ingen tvist. Vänta här: de försökte göra en grej av att Anja också varit otrogen, men det blev så platt att jag inte kunde låta bli att tugga sönder en kudde. Två otrohetshistorier gör inte den intrigen mer oväntad. Kan de inte ens ha fantasin att göra Helen med barn helt oförberett? Eller att Helen vänder på saken genom att tycka att det var lika bra att han fick det ur sig. Eller att hon tycker att ”men ska vi inte ringa henne och bjuda hit henne för en trekant?”. Vad som helst som hade gjort intrigen värt att vänta på slutet. Om man laddar slutet så mycket måste man ju hitta något tillfredsställande.

Förresten, var det någon mer än jag som tänkte på scenen där Falk och Helen som lite voyeuristisk, eftersom skådespelarna är gifta i verkligheten?

***

Jag hade sett fram emot de här filmerna. Nu visar de sig bara vara ett halvt snäpp bättre än Beck- och Wallander-filmerna. Vilket säger ungefär ingenting. Kan vi inte, för en gångs skull, anstränga oss lite att göra riktigt bra film? Inte bara ”vanliga svenska filmer”. Jag hoppas och hoppas.

Ett svar

  1. […] Jag har skrivit några analyser av de filmerna, men den mest detaljerade handlar om Leo Gaut. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: