Världens bästa löpsedel

Löpsedlar är ett kapitel för sig. Det finns bra och dåliga. Jag läste att Aftonbladets sämsta lössedel genom tiderna (sett till antalet sålda lösnummer) var ”Fred” i samband med att Bosnien-konflikten tog slut.

Men det måste ju finnas en formel för att göra bra lössedlar, som inte går ut på att klippa och klistra. Ja, det gör det:

Börja med något som alla gör, men fortfarande vill läsa om. Sex är kanske det bästa exemplet. Men att någon har sex är bara marginellt intressant. Vi behöver våld. Sex plus våld är lika med våldtäkt. Men vi kan inte sluta där. En våldtäkt är, tyvärr, inte tillräckligt för att komma i tidningen. Man ska i så fall vara känd. Och finns det någon som är mer känd än en medlem i kungafamiljen? Låt oss, utan att peka ut närmare någon här i landet boende prinsessa, säga att det är en [påhittad] prinsessa som blir våldtagen. (Det kan ju för säkerhets skull utspelas i ett annat land. Jag önskar nämligen inte att någon ska tro att jag vill att någon, prinsessa från födsel eller i mer vid bemärkelse ska våldtas. Någonsin. Allvarligt talat. Vad är poängen med våldtäkter?! Så, prinsessan är bara påhittad.)

Nu börjar vi ha något som vi kan sätta på en löpsedel: ”Prinsessa blev våldtagen”. Det fattas fortfarande något. Eller rättare sagt ”någon”. Vem var det som utförde våldtäkten? Här har vi en stor möjlighet, för här kan vi ta in en person som är känd i sig. Eftersom vi redan har en person som ärvt sin position får det nästan handla om en person inom affärsvärlden. Vi gör honom till en miljonär, eftersom pengar fascinerar och irriterar läsarna. En miljonär våldtog en prinsessa!

Men inte ens här får vi nöja oss. Nyheter måste vara lokala. Om sådana här saker händer i ett land som Uganda så bryr vi oss inte. Så miljonären måste vara härifrån.

Det här kan bli ännu bättre. Vi har redan trampat in på ämnena sex, våld, kungligheter och pengar. Nu är det dags att föra in ett annat omstritt och alltid lika aktuellt element, nämligen religion. Här finns det egentligen två alternativ: antingen sker våldtäkten i en moské (vilket för oss in på massa obehagliga frågor om vad prinsessan gjorde där eftersom folk bara läst om moskéer och inte har några personliga kopplingar dit), eller så sker den i hjärtat av den svenska kyrkans centrala plats: predikostolen. Där finns konflikten mellan det värdsliga och allt övernaturligt, och naturligtvis alla konstiga relationer som ingår i kyrkligheten. Perfekt: predikostolen blir det.

Vi saknar lite politik. Men eftersom politik nästan aldrig säljer utanför val, utspel mellan partier och sådana händelser får vi lite att bita i här. Min gissning är att nästan ingen vet vad ”fullmäktige” gör, men att det låter som att man bestämmer massa viktiga saker där. Det är en bra tidpunkt.

Och här skulle de flesta kanske sluta. Själv går jag längre än så. Ett element måste till för att det ska kunna sägas vara ett löp som vilken journalist som helst skulle vilja skriva artikeln inför: mysteriet. Därför blir resultatet så här:

 

En sådan löpsedel ser man inte ofta. Det gör man däremot med flera andra.

Däremot kan det kanske vara på sin plats att berätta varför jag skriver om det här. Löpsedlar är knappast mitt gebit.

Poängen är den här: vet du hur bra din idé är? Jag har skrivit om det förut, men det tål att upprepas. Din idé är din viktigaste del. Och även om du kan känna det ibland som att du överlastar den så kommer folk vara så intresserade av vad helheten är att de följer med i historien.

Det är det som är nyckeln bakom allt skrivande.

4 svar

  1. Varför inte byta ut ”vilken” mot ”vilka”, och lägga till ”Vi har hela listan”? 😉

  2. […] Dessutom pratade Tollström om en viktig framgångsfaktor: det måste finnas något som media kan tänkas vilja skriva om, till exempel intressanta eller udda husdjur. Själv hade hon en papegoja och tidigare även åsnor, vilket gjorde att lokaltidningen och -radion gjorde intervjuer med henne. Hon pratade om sina böcker och bjöd samtidigt på hembakat fikabröd eftersom hon älskar att baka. Senare blev det därför lättare att kontakta journalisten igen och anknyta till tidigare samtal. Ju fler sådana uppslag man kan ge förläggaren, desto lättare blir förläggarens jobb, vilket de uppskattar. Fundera därför på vilka spännande saker som journalister skulle kunna tänkas gå igång på. […]

  3. […] man vill överraska kan man prata om ”förbjudna” ämnen öppet: sex, våld, droger, äckliga saker och religion, ofta med svordomar eller en vanvördig […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: