Några tips om ordbehandlare

(Den här artikeln skrev jag ursprungligen för 1av3.se 2011.)

Det finns särskilt en punkt där jag skiljer mig från många andra författare: jag använder varken Microsoft eller Apples produkter. Istället kör jag med fri programvara. Det gör jag av flera skäl. Men jag tänker inte försöka omvända någon mot dess vilja. Alla ska naturligtvis använda de verktyg som passar dem bäst. Jag hoppas bara att folk baserar sitt beslut på annat än hävd och ohejdad vana – eller dåliga råd.Till exempel vilket filformat som ska användas. Och jag vet att vissa efterfrågar grejer för författare som är enklare med fri programvara.

Min ordbehandlare heter inte Word eller iWork utan Writer. Den är helt gratis och kan laddas ner här. (Gratis är inte alltid sämre. Ibland är det bättre – tänk på hur mycket du betalar för dina Google-sökningar.) Writer ingår som en del i kontorspaketet LibreOffice (som nu är standard istället för OpenOffice – just när folk börjat lära sig namnet OpenOffice…).

Men jag tänkte gå lite mer praktiskt tillväga och visa några grejer som jag har gjort för att få ut det mesta från Writer. Många av de här grejerna går säkert att göra med Word eller iWork också, men en del går bara med Writer.

Bestäm själv vilka ikoner du vill ha i verktygsfältet

Längst upp finns (som vanligt) ett verktygsfält. Det kan innehålla många funktioner.

I Writer kan man bestämma själv vilka ikoner som ska finnas där, vilket är bra när man skriver mycket. Själv har jag lagt till de funktioner jag använder mycket, såsom sidbrytning, ordräknare, justering (vänster/marginal/höger/centrering), vissa ritgrejer, och autokorrigering (se mer information nedan). Till stor del har jag dock ägnat mig åt att ta bort funktioner från verktygsfältet så att man lättare ser de viktiga verktygen. Många ordbehandlare är så överlastade att det knappt går att se skogen för alla träd.

Att anpassa verktygsfältet går snabbt: välj Verktyg > Anpassa > Menyer

Gör stora förändringar snabbtGör en ebok i några enkla steg | Element X

Writer har (och jag vet att Word numera också har) en funktion för att ändra liknande textstycken direkt, så att exempelvis alla rubriker på en viss nivå blir blåa eller får ett större teckensnitt. Det här gör man med formatmallar. Jag använder formatmallar hela tiden, till exempel för att få bort horungar och änkor. Med formatmallar kan du ändra hur sidor och stycken ser ut på ett kick. Vill du göra brödtexten en halv punkt mindre för att göra dokumentet två sidor kortare? Det tar max fem sekunder.

Klicka F11 eller välj Format > Formatmallar och formatering

Skriv snabbare med autokorrigering

En annan funktion som jag använder för att kunna skriva snabbare är att använda autokorrigering. Jag har ställt in Writer så att den kommer ihåg alla långa ord automatiskt och så fort jag har skrivit några bokstäver föreslår Writer ord baserat på vad jag har börjat skriva. Man kan acceptera eller skriva vidare. Eftersom den här funktionen går såpass fort behöver jag sällan skriva mer än fem eller sex bokstäver långa ord. 

Välj Format > Autokorrigering > Alternativ för autokorrigering > Ordkomplettering

Man kan också använda sig av funktionen Ersättning (en av de andra flikarna bakom Alternativ för autokorrigering) och själv hitta på förkortningar. En vän till mig brukar förkorta sina rollfigurers namn, så att när han skriver HeP förvandlar programmet det till Henrik Pettersson.

Navigera lättare

När texten växer brukar det bli allt svårare att få översikt, och än mer att navigera i den. I Writer finns ett verktyg för att underlätta det här, nämligen en navigator (välj Visa > Navigator eller F5). Navigatorn visar alla rubriker du sätter i texten, till exempel kapitelnamn. Men man kan också leta reda på alla tabeller, alla bilder, alla fotnoter, alla hyperlänkar, etc. Och man kan dra och släppa de här elementen och på så sätt flytta runt delar av texten.

Navigator i LibreOffice | Element X

Skaffa egna tillägg

Teamet bakom Writer vet att de inte kan tänka på alla behov du kan tänkas ha. Därför uppmuntras man att bestämma själv vad man vill ha för extrafunktioner. Under menyn Verktyg > Tillägg kan man få sådana saker som Ordlista, grejer som rensar bort onödiga radbrytningar, clip-art-samlingar, etc, etc. Det här motsvarar alltså appar för mobiltelefoner. Det finns hur många som helst.

Till exempel:

* jämför dokumentversioner

* arbeta med Google Docs i din ordbehandlare

* arbeta med PDF:er

Har du några andra favoriter? Eller tips?

Avslutning

För min del finns det ett argument som väger tyngre än något annat när det gäller att arbeta med fri programvara: jag vill kunna öppna mina filer, mina texter, även om fem-tio år. Det fungerar bäst om man kan kolla hur filformatet är uppbyggt.

Men sen ska det ju vara lättarbetat också, och under de omkring fyra år jag har arbetat med OpenOffice/LibreOffice har jag bara haft några större problem när jag ska kommunicera med folk som har Windows Vista, eftersom de använder ett filformat som inte ens andra utgåvor av Microsoft kan öppna utan problem. Annars fungerar det precis som vanligt.

3 svar

  1. […] har tidigare skrivit om hur jag använder fri programvara, bland annat för att vara (mer) säker på att kunna öppna mina dokument när företaget bakom […]

  2. […] har tidigare skrivit om hur jag använder fri programvara, bland annat för att vara (mer) säker på att kunna öppna mina dokument när företaget bakom […]

  3. […] Använd synonymordlistor när du skriver (till exempel Synonymer.se, Synonymer.cc eller Typkanske.se, eller de som är inbyggda i din ordbehandlare) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: