Bakom kulisserna

Vad handlar den här bloggen om? Vem står bakom den här bloggen? Vem är Mr Chapel? Hur får man kontakt med Mr Chapel? Alla sådana frågor får man svar på här – Bakom kulisserna på Blog à la Mr Chapel.

Vad handlar den här bloggen om?

Blog à la Mr Chapel såg dagens ljus i juli 2008. Sedan dess har ämnena varierat, men huvudsakligen skriver jag om skrivande, TV, film och böcker. Rätt ofta skriver jag om fenomen på internet också (särskilt Wikipedia), eller om lite större filosofiska tankar, särskilt humor. Jag skriver inte om mode, har bara skrivit om mat två gånger, skriver bara väldigt sällan om politik (och då inte om partipolitik), och inte speciellt mycket om mitt vardagsliv.

Min smak är kanske inte mainstream, så därför handlar en del av mina inlägg om TV-serier och filmer som bara få har sett, böcker som inte har blivit bästsäljare. Jag hoppas därför att den långa svansen ska locka de som inte får sitt lystmäte på annat håll att komma hit. Jag har till exempel märkt att många som läser vad jag skriver söker efter begrepp som har med skrivande att göra, vilket är trevligt.

Mina inlägg kommer inte varje dag, men jag försöker skriva lite längre och mer genomtänkta inlägg när jag väl skriver. Mina bästa inlägg har jag samlat bakom fliken Mr Chapels bästa.

Vem står bakom den här bloggen?

Den ende som skriver på den här bloggen heter Lennart Guldbrandsson. Varför bloggen heter Mr Chapel kan du läsa om längre ner.

Jag har funnits mer eller mindre online sedan 1995 när jag skaffade mitt första mailkonto (som jag fortfarande har kvar). Då pluggade jag i Uppsala. Sedan dess har jag flyttat till Göteborg och driver sedan 2009 mitt eget företag, Element X (se nedan) där jag hjälper andra att skriva. Min erfarenhet som manusdoktor, manusförfattare, lektör och författare är omfattande och uppskattad. Jag har skrivit flera böcker och andra verk:

* Landet Mythia är en julkalenderroman som jag har skrivit tillsammans med Mona Durefelt. Den används ofta som en av Vulkans PR-böcker och blir omtalad som att ”den borde bli nästa års julkalender i TV”.
* Manusförfattarens guide – Sjutton artiklar om berättartekniker för proffs och amatörer. En bok med mina allra bästa skrivartips. Den används på flera skrivarutbildningar och finns att låna på ett flertal bibliotek runtom i Sverige. Numera finns den online, fri att läsa och sprida – här.
* Så fungerar Wikipedia
* Wikipedia i skolan
* Ur arkitektens arkiv
* Skriv som ett proffs
 

Sedan ett par år driver jag Element X, där jag skriver, hjälper andra med att skriva och föreläser om Wikipedia.

För ett mer ingående CV här (pdf).

Wikipedia

Som du kan se ovan har jag skrivit en del om Wikipedia. Jag hittade dit tidigt 2005, gillade att man kunde dela med sig av sina kunskaper och blev fast. Resultatet blev något oväntat att jag blev presskontakt för svenskspråkiga Wikipedia, samt ordförande i Wikimedia Sverige, en svensk stödförening. Jag redigerar på Wikipedia under användarnamnet Hannibal.

Vad är Element X?

element_xJag driver företaget Element X för att hjälpa andra med nästan alla sorters texter. Kontakta mig för stöd med skrivprocessen, råd inför omskrivning och inskickning samt föreläsningar om skrivande. Alla gillar inte att skriva, eller har inte tid att göra ett bra jobb. Då är det enklare att låta någon som är van vid det göra slitgörat. Mina erfarenheter spänner alla genrer, format och målgrupper.

Termen ”Element X” är kanske inte den vanligaste skrivartermen, men den syftar på något som överraskar i en story, som man inte hade kunnat lista ut när storyn börjar. Ett enkelt exempel är sagan Rödluvan, där den lilla flickans färd blir avbruten av en stor varg. Om man inte har hört sagan förut, är det extremt svårt att lista ut att det ska komma just en varg och överraska henne. Har man inga Element X i sina texter blir det väldigt lätt tråkigt för läsaren. Med andra ord: utan Element X – sämre texter.

Logotypen för Element X är gjord av Jessica Eek på JessBox.

Hur kontaktar jag dig?

Du kan kontakta mig väldigt enkelt, genom att maila mig på:

l_guldbrandsson(snabel-a)hotmail.com

Övriga kontaktuppgifter finns på min användarsida på Wikipedia. Gå dit. Du kan även kontakta mig på min diskussionssida där genom att klicka här.

Jag finns också på Facebook, Skype (som lennart.guldbrandsson), LinkedIn och diverse mailinglistor.

Vem är Mr Chapel?

Med tanke på att jag heter Lennart, redigerar på Wikipedia under användarnamnet Hannibal, varför kallar jag mig då Mr Chapel i den här bloggen?

Det finns en enkel förklaring till det. Mr Chapel är huvudpersonen i min favorit-TV-serie, alla kategorier, Hämnd AB (Vengeance Unlimited). Och jag har sett mycket TV. För att hedra den rollfiguren och för att se till att jag inte glömde bort hur bra den serien är (något som tyvärr är ganska enkelt när det kommer nya TV-serier, nya filmer etc, hela tiden), så beslöt jag mig för att ge en liten tribut.

Om du inte har hört talas om varken serien eller rollfiguren förut, så är du inte ensam. Jag hittade själv Hämnd AB av en slump, nästan mitt i natten, på Kanal 5. Antagligen hade de fått serien på köpet när de köpte in Vänner eller liknande. Tyvärr blev serien nedlagd efter bara 16 avsnitt, delvis därför att serien lades samtidigt som Vänner. Hämnd AB är heller inte för alla. Den kräver ett visst mått av sofistikering och samtidigt lite skadeglädje.

För några fler länkar, se:

* Internet Movie Database

* Mr Chapel

* TV.com

* Wikipedia (svenskspråkiga/engelskspråkiga)

* Jump the shark

* Epguides

För fler bilder på Michael Madsen som spelade Mr Chapel i denna alltför tidigt nerlagda TV-serie, se Imdb.

Tyvärr finns serien inte att köpa på DVD, men när den gör det, kommer jag att köa utanför affären. Därför, tjata på TV-kanalerna, DVD-tillverkarna, Warner Bros och producenterna. Tills vidare uppmanar jag alla, tvärtemot mina principer i övrigt, att ladda ner alla 16 avsnitt från nätet. Den här serien borde bli film och bli återupplivad som TV-serie. Länge leve Mr Chapel.

4 svar

  1. Hej

    Vi sitter och tittar på dig just nu. Vår son säger ”va bja pappa” och klappar händerna. Vi älskar dig.

    Matilda och mmmmjjujjjjj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: